Miguel Gelabert
In 1985 richt Miquel Gelabert in Mallorca de bodega op die vandaag zijn naam draagt.
Vins Miquel Gelabert ontstaat als een kleine bodega met als doel de verzorging van de wijnstok te onderzoeken en te verbeteren en kwaliteitswijnen te produceren.
Hij leert van oude wijnbouwers de knepen van het vak en de geheimen van de druiventeelt. hij combineert de modernste technologie met de artisanale traditie met als doel het maximum uit zijn druiven te halen en zo wijnen te maken met persoonlijkheid en karakter.
Sinds de eerste jaren al, hebben zijn wijnen allerlei bekroningen behaald, ook op internationaal vlak. Momenteel blijft Miquel Gelabert nog steeds pionier op het vlak van research over de autochtone druivenrassen alsook experimenten met druiven uit het buitenland.
Op de percelen met oude wijnstokken (40 à 65 jaar) worden de druiven op rijpheid geselecteerd en wordt er manueel geoogst in 2 of 3 beurten in kistjes van 15 kg.
Het gebruik van koeling en de goede conditie van de druif zorgen voor een goede verwerking, waarbij rekening gehouden wordt met de karakteristieken van elke druif.
De druiven vergisten zonder toevoeging van geselecteerde kweekgisten, maar met behulp van de endogene gisten van elke druif, waardoor ze hun specifiek karakter behouden.
De rijping van de wijnen gebeurt in eiken vaten van 225 liter: 80% Frans en 20% Amerikaans, die elk jaar voor 30-40% vernieuwd worden. Bij de rijping van de witte wijnen worden de vaten elk jaar vernieuwd.
De rijping van de rode wijnen in eiken vaten en de rijping van alle wijnen op fles, gebeurt in de ondergrondse kelder die dateert van 1909, waar stilte, rust en de optimale temperatuur- en vochtigheidscondities van deze plaats de ideale locatie maken voor de rijping en de bewaring van wijn.
10 kleine percelen vormen de 9 hectare wijngaard die de druiven voortbrengen voor hun wijnen. Ze liggen voornamelijk in de provincie Manacor en enkelen in Felanitx en Petra en ze zijn allemaal ingeschreven in de herkomstbenaming Pla i Llevant.
Alle druiven worden zelf verbouwd en er worden geen druiven aangekocht van derden. Op die manier is er controle over het hele productieproces.
Momenteel werken ze met meer dan 30 druivenrassen, waarvan er enkele puur dienen om te experimenteren.