Can Majoral

can-majoral


Domein Ca’n Majoral is één van de pioniers op vlak van biologische wijnbouw. Ze werken al meer dan 30 jaar biologisch, lang voordat er reglementeringen of labels bestonden.
Ca’n Majoral is één van de eerste wijndomeinen die het Europese biologische label toegekend kreeg en dit geldt ook voor het Mallorcaanse label dat sinds 1994 bestaat.

Het is eerst en vooral het klimaat van Mallorca dat mee bepalend is voor het feit dat er veel aan biologische wijnbouw kan gedaan worden. Bij het domein Ca’n Majoral is ook de ligging van de wijngaarden een belangrijk gegeven. De wijngaarden liggen vrij geïsoleerd en tussen de verschillende percelen zijn er bosjes om voor voldoende afscheiding te zorgen in geval er toch een ziekte zou uitbreken. Biologische teelt betekent dat men de landbouwcycli respecteert en dat men geen chemische, noch synthetische meststoffen gebruikt. Van de snoei tot de oogst wordt een strenge controle uitgevoerd op de gezondheid van de plant en de kwaliteit van de druiven.

Hoofddoelstelling van het domein, gelegen in Algaida, in het hartje van Mallorca en deel uitmakend van de D.O. Pla i Llevant is kwaliteitsvolle druiven te telen, te verbouwen en kwaliteitswijnen te maken en te commercialiseren.
De bodega heeft in totaal 17 hectaren wijngaard met 14 verschillende druivenrassen, gelegen op twee locaties binnen de gemeente Algaida:

  • de wijngaarden van Son Reus, liggen op de weg die naar het dorp Pina leidt, dicht bij het middeleeuwse landgoed dat zijn naam gaf aan de gronden en dat daarna de naam Butibalausí kreeg na de verovering door de Arabieren. De bodem is leem-kalk met een hoog gehalte aan ijzererts die het een roodachtige kleur geeft (“call rojo” genaamd).
  • de wijngaarden van Son Roig, in het kleine landgoed met dezelfde naam, gelegen in een idyllisch landschap. Ze zijn lichthellend, omringd door amandelbomen, sint-jansbroodbomen en vijgenbomen. Ze liggen beschermd tegen de heuvels van Randa en van Son Roig. De bodem bestaat uit kalk en klei, optimaal voor de wijnstokken om de juiste hoeveelheid vocht op te nemen.
Het domein maakt vooral monocepage wijnen of wijnen gebaseerd op één basisdruif, aangevuld met andere druiven om de complexiteit te vergroten.
Elke wijn heeft een specifieke vinificatie om een verscheidenheid aan wijnen te verkrijgen, maar wel met één gemeenschappelijke noemer: expressiviteit!

www.canmajoral.com